Izlet u Pečuj

Pečuj, glavni grad kulture Evrope 2010. godine, broji oko 200000 stanovnika i peti je po veličini u Mađarskoj.

Podružnica matematičara Valjevo organizovala je izlet u ovaj divan grad 28. maja 2016. godine.

Grad poseduje divne zgrade i trgove u centru, mnogobrojne muzeje, fontane… Pored Zsolnay muzeja, muzeja keramike zahvaljujući kojoj je Mađarska poznata širom sveta, moju pažnju privukao je i najduže zadržao Vasarely muzej.

Victor Vasarely je bio francuski slikar i grafičar mađarskog porekla. Rođen je u Pečuju 1906. godine. Vazareli se često naziva i ocem optičke umetnosti 20. veka. Njegovo prvo op art delo bila je svima dobro poznata Zebra napravljena od zakrivljenih crnih i belih linija. Ne postoje reči kojima se Vazarelijeva dela mogu verno opisati. I ne samo dela, ja ne mogu da opišem ni svetlosne efekte koji se provlače kroz ceo muzej u skladu sa svakom prostorijom i svakim pojedinačnim delom. Da, Vazareli se igrao svetlosnim efektima, a u muzeju žele da nam prenesu delić te atmosfere… I ne samo da ne postoje reči koje opisuju lepotu muzeja i Vazarelijevih dela, nego koliko god da se trudimo da napravimo dobru fotografiju ona ne može da prenese pravi doživljaj. Jednostavno, Vazarelijev muzej se mora osetiti!

I ne samo Vazarelijev muzej, svaki kutak grada Pečuja odiše umetnošću. To je grad u koji svako mora da se vrati jer uvek ostane neki „čošak“ ili muzej ili galerija ili krov koji zahteva još sate divljenja i uživanja!

Leave a comment