Stručna putovanja

Treća ESMA (The European Society for Mathematics and the Arts) konferencija

Nakon dve velike konferencije koje povezuju matematiku sa različitim vidovima umetnosti, a koje su održane u Francuskoj (Institute Henri Poincaré, Paris) jula 2010. godine i Italiji (University of Cagliari, Sardinia) septembra 2013. godine, treća konferencija Evropskog društva za matematiku i umetnosti održana je od 21. do 25. septembra 2016. godine u glavnom gradu Slovenije – Ljubljani. Jedan deo konferencije održan je na Matematičkom fakultetu u Ljubljani, a drugi deo na Ljubljanskom starom gradu. Veliki broj predavanja održali su svetski poznati matematičari – umetnici. Svako predavanje je bilo posebno na svoj način, a predavači su se potrudili da nas još više zaraze posmatranjem okruženja kroz matematiku i umetnost.

Na Ljubljanskom starom gradu održana je izložba „Paleolithic OpArt“  u čast prof. dr. Jablana Slavika čiji su radovi na polju matematičke umetnosti poznati širom sveta. Na izložbi su bile predstavljene grafike velikih formata, OpTiles velika slagalica i različite 3D strukture. Cela postavka učinila je da od 8 – 30. septembra 2016. godine svi posetioci bolje razumeju optičku umetnost, umetnost 20. veka koja korene vuče još iz Paleolita.

Predavanja i radionice, koji su održani na Matematičkom fakultetu tokom trajanja konferencije, pratila je izložba radova učesnika konferencije. Izloženi radovi su na različite načine ilustrovali vezu matematike i umetnosti. Na ovoj izložbi imala sam priliku da prikažem nakit koji je inspirisan optičkim ornamentima. Pored izložbe na fakultetu, nakit sam predstavila i 21. septembra na Ljubljanskom starom gradu, kada sam imala priliku da posetiocima i usmenim izlaganjem objasnim kako sam lepotu optičkih ornamenata prenela na nakit. Osim toga, 24. septembra na istom mestu održala sam radionicu na kojoj su posetioci imali priliku da istražuju  matematičke dimenzije kroz optičku umetnost, da se igraju optičkim pločicama i sami formiraju magičnu hiperkocku čije vizuelne efekte su odmah mogli da isprobaju jer je osvetljenje izložbe pružilo i tu mogućnost. Radionici su, pored učesnika konferencije, prisustvovali i građani i turisti koji su obožavaoci ove vrste umetnosti. Za pomenutu konferenciju napisala sam i rad na temu „(Anti)symmetric ornaments in math lessons“ koji će biti objavljen u Zborniku radova konferencije i uz pomoć kojeg će i kolege širom sveta moći da počnu da koriste optičku umetnost u nastavi.

Kako sam ja bila oduševljena izlaganjima koja sam čula, tako se i učesnicima konferencije dopao i moj rad ali i nakit koji je jedna lepa primena optičkh ornamenata. Pohvale koje sam dobila od učesnika konferencije mi veoma znače i veliki su podsticaj za moj dalji rad. Veoma sam srećna što sam upoznala mnogo divnih ljudi koji matematičku lepotu vide na nacin sličan mom, kroz umetnost. Program konferencije bio je veoma sadržajan, ali i pored toga potrudila sam se da što bolje upoznam sam grad i njegove znamenitosti.


STRUČNO-METODIČKI SKUP, PULA 2015.

Deveti stručno-metodički skup – Metodika nastave matematike u osnovnoj i srednjoj školi  održan je od 5. do 7. novembra 2015. u Hrvatskoj, u Puli u hotelu „Park Plaza Histria“. Skup je organizovalo Matematičko društvo Istra u suradnji sa Agencijom za odgoj i obrazovanje iz Hrvatske.
Tema skupa je bila „Zadaci u nastavi matematike“.
Skupu su prisustvovali učitelji, nastavnici matematike iz osnovnih i srednjih škola i univerzitetski profesori iz Hrvatske i drugih država.
Pored predavanja, na skupu je bilo i radionica, izložbi i promocija.
Na ovom skupu sam održala predavanje na temu “Optički ornamenti u nastavi matematike”.

1 (2).jpg

Više fotografija: Pula i Opatija 2015.


SCIENTIX poseta Briselu

Od 19-21. juna 2015. godine održan je 7th SCIENCE PROJECTS WORKSHOP IN THE FUTURE CLASSROOM LAB u Briselu. Ovaj skup održan je od strane SCIENTIX-a, zajednice za nauku, matematiku, tehnologiju i inženjerstvo, koja je i mesto za sve koji žele da se uključe u međunarodne projekte.
Učesnici ovog skupa bili su predstavnici organizacija koje su prijatelji SCIENTIX-a i STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika) nastavnici koje su pomenute organizacije odabrale. Među 18 organizacija iz celog sveta, koje su sada prijatelji SCIENTIX-a, nalazi se i „Podružnica matematičara Valjevo“. Skupu smo prisustvovali Veljko Ćirović, Miroslav Marković i ja, a bili smo jedini učesnici iz Srbije. Cilj ovog skupa bio je da se povežu STEM nastavnici i tako razmene znanja, informacije i ideje kako bi unapredili svoju nastavu. Na skupu su prezentovani veliki evropski projekti koji se tiču obrazovanja, a organizatori su se potrudili da na najbolji način prikažu Future Classroom Lab of European Schoolnet, tj. „učionicu budućnosti“ i njene mogućnosti.

11406701_799526856809526_7857150760854621439_o.jpg

Više fotografija: SCIENTIX poseta Briselu


MAĐARSKA

Putovanje u Eger, barokni grad u Mađarskoj, organizovano je od 13. do 26. jula 2013. u okviru TEMPUS IV projekta sa ciljem da se nastavnici matematike i studenti sa različitih fakulteta upoznaju sa matematikom kroz umetnost, nauku, psihologiju, muziku, igru…

6.jpg

Više fotografija: Letnja škola vizuelne matematike u EgeruSLOVENIJA

Putovanje u Sloveniju organizovano je od 21. do 23. juna 2012. u okviru projekta “Stvaranje uslova za ruralni razvoj u opštini Ub”, program “EXCHANGE 3”. Tom prilikom posetili smo Celje, opštinu Braslovče, Bio park nadomak Žaleca, Savinjske Alpe…4.jpg

Više fotografija: Druženje u Sloveniji