Tangram

Naučna oblast: Matematika i umetnost
Uzrast: 7 – 15 godina
Trajanje: 1 sat

Opis radionice:

Na ovoj radionici učenici će proširiti svoje znanje o dobro poznatoj kineskoj igri Tangram. Korišćenjem tangrama učenici uče da razvijaju strategije rešavanja problema, da misle geometrijski i uočavaju pravilnosti. Tangram razvija upornost, koncentraciju, postupnost i dosetljivost igrača.
Optički tangram dodatno razvija kreativnost igrača, osećaj za preciznost, lepotu, jednostavnost, sklad. On podstiče učenike da aktivnije učestvuju u procesu nastave, da istražuju, otkrivaju i da uče sa više razumevanja.

Radionica može da se realizuje i na daljinu uz pomoć softvera koji je jednostavan za korišćenje.

Optički tangram – Anđelka Simić

Tok radionice:

U zavisnosti od uzrasta, sa učesnicima radionice se mogu raditi različite tangram aktivnosti: učesnici mogu da rade zadatke otvorenog tipa, može im se dati gotov tangram lik koji će popločavati, mogu se istraživati i opisivati osnovne karakteristike tangram pločica, odnosi između stranica i uglova svih pločica, odnosi površina osnovnih tangram pločica i složenih tangram likova, itd.

Tangram u nastavi matematike može da se upotrebi za uvođenje merne jedinice, podudarnosti, sličnosti, za utvrđivanje gradiva o trouglu, četvorouglu, koordinatnom sistemu, linearnoj funkciji, itd.

Lepota optičkog tangrama ogleda se u tome što su pločice oslikane crno belim linijama koje podstiču igrača da uskladi i šare i na taj način „oživi“ složenu figuru.

Radionica se može naručiti preko kontakt forme.